Blogi

Unelmana paluumuutto kotiseudulle – mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon

Monen TOP 3 unelmalistalta löytyy ehdottomasti paluumuutto kotiseudulle. Lukijoilleni tekemän kyselyn perusteella vastaajista lähes 40 % haaveili joko paluumuutosta kotiseudulle, tai muutosta ylipäänsä.

Tilastojenkin valossa ajatus paluumuutosta kotiseudulle on entisestään kasvanut. Esimerkiksi Kainuun seudulle haluaa muuttaa takaisin jopa joka neljäs sieltä poislähtenyt.

Suomalaiset nuoret, 20–34-vuotiaat, muuttavat maan sisällä jopa kolmanneksi eniten muihin EU-maihin verrattuna.

Nuorten osalla muuttoliike on tosin enemmän työn perässä muuttamista kasvukeskuksiin, mutta kulttuurisesti olemme siis tottuneet muuttamaan paikasta A paikkaan B huomattavasti paljon joustavammin, kuin vaikkapa esimerkiksi italialaiset.

Paluumuutto kotiseudulle – mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon

Asuipa ihminen sitten missä tahansa, on elämän perusasiat oltava tavalla tai toisella mietittyinä.

Pottuja pitää keittää myös paluumuuttajan, ja talvella on himpatin kylmä asustella teltassa, joten asuntokin olisi ihan kiva olla olemassa.

Jos haaveilet paluumuutosta kotiseudulle, kannattaa aloittaa tämän vaihtoehdon pohtiminen juuri elannosta.

Sinun kannattaa esimerkiksi selvittää, että onko sinun mahdollista tehdä nykyistä työtäsi kotipaikkakunnallasi.

Ja jos ei ole, niin tutki, olisiko armaalla kotiseudullasi tarjolla ammattiasi vastaavaa muuta työtä?

Entä olisiko sinun mahdollista työllistyä jollekin muulle alalle? Voisitko esimerkiksi tehdä oppisopimuksen uuden työnantajan kanssa?

Jos uusi ala ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto, mutta et oikein tiedä, että mikä se uusi ala voisi sitten olla, kannattaa ihan ensimmäiseksi lähteä tutkimaan, minkä alan töitä kotiseudulta löytyisi.

📌Esimerkiksi palvelu- ja myyntialalta löytyy aina töitä, ja myyntihommia voi tänä päivänä tehdä hyvin pitkälti myös etänä.

Myyntityö on mukavaa ja taloudellisesti erittäin kannattavaa työtä, kunhan ensin opit muutamat tärkeät stepit myyntiprosessiin liittyen.

Moni ihminen kammoksuu myyntityötä aivan turhaan. Kuvitellaan, että se on jotenkin kähmäistä, epätoivoista tyrkyttämistä ihmisille, joita ei voisi vähempää ko. tavara tai palvelu kiinnostaa.

Mutta olisi hyvä muistaa, että myyntityötä on hyvin monenlaista.

Hyvä keino lähteä tutustumaan myyntityöhön on mennä töihin esimerkiksi jonkin isomman yrityksen Call centeriin (käytetään usein myös nimitystä asiakaspalvelukeskus).

Siellä työnkuvaan kuuluu yleensä asiakaspuheluihin (puhutaan Inbound virrasta) vastaaminen ja näille sisään soittaville asiakkaille tehdään sitten lisämyyntiä, kun akuutti ongelma on ensin selvitetty.

Itse asiassa melko moni myyjä onkin aloittanut myyntiuransa juuri näissä tehtävissä.

Ja sitten, kun myynnilliset siivet ovat vahvistuneet, he usein hyppäävät Outbound myynnin puolelle (eli myyjä soittaa joko olemassa oleville asiakkaille lisämyynnillisiä soittoja tai puhtaasti ns. kylmään kantaan), isompien palkkioiden toivossa.

Joten myyntityötä ei todellakaan kannata katsella nokanvartta pitkin, jos myös taloudellinen menestys kimmeltelee haaveissasi paluumuuton lisäksi.

Lue lisää tehokkaasta myyntiprosessista.

Sinun kannattaa myös tutkia, millaisia tukitoimia kotiseutusi tarjoaa paluumuuttajille.

Esimerkiksi Kajaani, Sotkamo ja Paltamo ovat aloittaneet joulukuussa 2022 täysin uudenlaisen yhteistyön alueen ura- ja asumismahdollisuuksien markkinoimiseksi paluumuutosta haaveileville.

Kainuun seudulla on työvoiman kysyntä tällä hetkellä itse asiassa todella massiivista niin julkisella, kuin yksityissektorillakin, joten työpaikka varmasti järjestyisi kohtuullisen helposti.

Lisäksi voit myös saada joissakin tapauksissa Kelalta muuttoavustusta.

Missä asuisit?

Helpoiten asuntoasian saa selville, kun on yhteydessä tulevan kotiseudun kuntaan. Sieltä taatusti osataan neuvoa eteenpäin, mistä voisi vuokra-asuntoa lähteä kyselemään.

Suosittelen sinua myös katsomaan läpi etuovi. comissa olevat vuokra-asunnot, sekä tietysti myös myynnissä olevat kohteet, jos ajatuksissasi on saman tien ostaa oma asunto.

Loistavaa infoa sekä työllistymiseen, että asumiseen liittyen, löytyy myös unelmatodeksi.fi sivustolta.

Entä pääkoppa?

Muutos tuo aina tullessaan myös pienimuotoisen kriisin. Joudut silloin väkisinkin ulos omasta tutusta ja turvallisesta arjestasi, ja mieleen voi hiipiä myös katumuksen tunteita.

Oliko sittenkään niin kovin viisasta tehdä tällainen hurja hyppy tuntemattomaan?

Minulle itselleni kävi niin, että sain mahdollisuuden paluu muuttaa kotiseudulleni parikymmentä vuotta sitten.

Valitettavasti en sitten kuitenkaan siinä elämänvaiheessa ollessani tuntenutkaan oloani onnelliseksi kotiseudullani.

Vaikka sen piti olla ”se viimeinen muutto forewer”.

Olin asustellut reippaasti yli 20 vuotta isossa kaupungissa, ja jo tottunut elämään kiireistä kaupunkilaiselämää.

Pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat kaikki, joten tietynlainen yksityisyys, mihin kaupungissa eläessäni olin jo tottunut, oli kaunis muisto vain.

Lisäksi kaipasin suunnattomasti kaikkia niitä ihania tapahtumia, mitä erityisesti kesäisin oli tarjolla runsain mitoin kaupungissa.

Vaikka muutto olisi ollut pitkään haaveenasi, voivat muuttoon liittyvät sopeutumisvaikeudet altistaa jopa mielenterveysongelmille.

On äärimmäisen tärkeää ymmärtää, että omaa identiteettiään voi ja kannattaakin muokata kulloisenkin tilanteen mukaisesti.

Tällä tietotaidolla, joka minulla on nykyisin käytettävissä omasta tavastani ajatella ja luoda uusia uskomuskartastoja mieleeni, osaisin ehdottomasti paremmin joustaa oman identiteettini kanssa.

En jäisi murehtimaan asioita, joita minulla ei ole enää käytettävissä, vaan kiinnittäisin huomioni niihin mahtaviin asioihin, joita muutto toi tullessaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä: ”Miten pysyä positiivisena, jos on uupunut”.

Lisäksi kannattaa nopeasti hankkia uudella asuinpaikkakunnalla ympärilleen verkosto ihmisistä, jotka suurin piirtein ovat samalla aallonpituudella arvomaailmasi kanssa.

Rohkeasti kohti uutta

Elämä on tarkoitettu elettäväksi. Jos nykyinen asuinpaikkasi ahdistaa, tee asialle jotakin.

Jos olet kiinni nykyisessä asuinpaikassasi vaikkapa siksi, että omistat asunnon, joka ei mene kaupaksi, voit aina laittaa sen vuokralle.

📌 Erityisesti, jos olet muuttamassa kaupungista maalle, pystyt hyvin suurella todennäköisyydellä saamillasi vuokrarahoilla maksamaan nykyisen talosi kulut sekä suuren osan uuden kotisi kuluista.

Tällä mallilla voit helposti kokeilla, miltä paluumuutto käytännössä tuntuisi, ja olisiko se unelmien täyttymys vaiko ei.

”Huominen on vain haave. Eilistä ei enää ole. Joten ystäväni, elä nyt, elä nyt”

Ajatuksia/kokemuksia

Millaisia ajatuksia sinulla herää muuttamisesta takaisin kotikonnuille? Oletko mahdollisesti paluumuuttaja, ja jos olet, niin millaisia vinkkejä antaisit samasta asiasta haaveileville?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *